Άλλος για iPad διαγωνισμό;

Πολλές φορές οι εταιρείες προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με τους διαγωνισμούς τους, ωστόσο πολλές φορές διακρίνεται ότι είναι εκτός κάποιου πλαισίου ή συγκεκριμένης στρατηγικής. Ποιο θα μπορούσε να είναι άραγε αυτό το πλαίσιο και οι κανόνες του εκάστοτε διαγωνισμού, ώστε να είναι πιο αποδοτικός;

Συχνά οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανακοινώνουν διάφορους διαγωνισμούς στα πλαίσια εμπορικής προώθησης νέων προιόντων και των υπηρεσιών τους, εορτών αλλά και προσέλκυσης νέων πελατών. Πρόκειται για έναν ελκυστικό τρόπο που μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να παρακινήσει τους συνδρομητές της κινητής να μπουν στο δίλλημα ακόμα και να αλλάξουν πάροχο κινητής για να επωφεληθούν από το διαγωνισμό. Έτσι σχεδόν σε μηνιαία βάση, δίνονται μετρητά, πολυτελή αυτοκίνητα, διακοπές με ορίζοντα 10ετίας, που πολλές φορές είναι δύσκολο να κατανοηθεί ακόμα και ο τρόπος υλοποίησης σε περίπτωση που κάποιος τυχερός συνδρομητής κερδίσει.


Κάποιες εταιρείες προσπαθούν με κλήρωση ενός iPhone 4 ή iPad να αυξήσουν την κοινότητά τους στο Facebook ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσφέρουν ακόμα και μεγαλύτερα δώρα, δίνοντας σκληρή μάχη με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη, οι χρήστες του Internet ή οι συνδρομητές κινητής είναι αρκετά δύσπιστοι πολλές φορές ακόμα και στο να χρεωθούν το ή τα SMS, που πρέπει να στείλουν για να προκριθούν στους επόμενους γύρους ή ακόμα και να δώσουν το ‘Like’ τους στο Facebook.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα στοιχειώδες πλαίσιο διαγωνισμών που να εξυπηρετεί συγκεριμένους στόχους με οδηγό τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε εταιρείας και τους άγραφους νόμους της αγοράς:
1. Ορισμός του μάρκετινκ στόχου: κάθε διαγωνισμός εξυπηρετεί έναν στόχο, όπως αύξηση δημοτικότητας της μάρκας, ενδιαφέροντος της αγοράς. Έτσι εάν ο στόχος είναι ήδη προκαθορισμένος θα είναι κατανοητό τόσο το ύφος του διαγωνισμού όσο και η τελική αξιολόγησή του.
2. Η δημιουργικότητα μετράει: Ο διαγωνισμός πρέπει να είναι ελκυστικός, διασκεδαστικός και να έχει ενδιαφέρον για να τραβήξει την προσοχή. Σίγουρα και το δώρο μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλά λόγω της τόσο μεγάλης προσφοράς αυτό μπορεί και να ατονήσει. Οι Web 2.0 τακτικές είναι πάντα ελκυστικές, όπως έκανε άλλωστε και γνωστή μάρκα αθλητικών ρούχων αλλά και μάρκα αυτοκινήτων και μπίρας. Έτσι κάποιες ιδέες περιλαμβάνουν, Facebook εφαρμογή παιχνίδι (3D), διαγωνισμό καλύτερου βίντεο για ένα νέο διαφημιστικό σας για κάποιο προιόν ή παραγωγή περιεχομένου από το χρήστη με την καλύτερη προσωπική ιστορία.
3. Χρήση και καλύτερη εκμετάλλευση των κοινωνικών καναλιών και μέσων
Οι διαγωνισμοί είναι πολύ εύκολο να διαχυθούν σε online πλατφόρμες, διασυνδέοντάς τους με το Facebook, Twitter ή και άλλα παραδοσιακά μέσα όπως έντυπος τύπος, e-mail, καθώς και με διαφημίσεις εντός του καταστήματος.
Ψάχνοντας με την λέξη contest ή διαγωνισμό στο Twitter βρίσκετε όλους τους διαγωνισμούς που διαφημίζονται εκείνη τη στιγμή για να πάρουμε ιδέες. Χρησιμοποιώντας εργαλεία παρακολούθησης συζητήσεων μαθαίνετε σε ποια sites προωθείτε και σχολιάζεται ο διαγωνισμός ώστε να σχεδιάσετε πιο έντονη προώθηση.
4. Συμβουλές για το τέλος του διαγωνισμού
Όλοι αγαπούν τους νικητές, άρα διαγωνισμοί διάρκειας το πολύ ενός μηνός είναι ότι καλύτερο για να κρατά και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Η ανακοίνωση του νικητή πρέπει να διαχυθεί, με διαφανή και δίκαιο τρόπο (π.χ. βίντεο κλήρωσης), σε όλα τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιώντας εργαλείο παρακολούθησης συζητήσεων και βρίσκοντας ποιοι online χρήστες και sites αναφέρονται στον νικητή, καταχωρείστε συγχαρητήρια σχόλια συνεχίζοντας τις συζητήσεις.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσετε την επιτυχία του διαγωνισμού, τόσο για την εταιρεία όσο και για τους χορηγούς. Πρέπει να μετρηθεί η επιρροή στη μάρκα (brand engagement), τα click στο site, και φυσικά οι πωλήσεις. Με αξιόλογα εργαλεία παρακολούθησης πρέπει να μετρήσετε τους δείκτες επιτυχίας του διαγωνισμού, όπως αύξησης κίνησης στο site, και αν υπήρχε κάποια μετατροπή, που μπορεί να μετρηθεί με αγορές, συμμετοχή στο newsletter, διαγωνισμός των ανταγωνιστών, και οπαδούς στο Twitter και Facebook κά.

Related Articles: