Ημερίδα FITCE: «Τηλεπικοινωνιακές Εξελίξεις – Προκλήσεις – Νέες Ευκαιρίες»

Το Ελληνικό Τμήμα της FITCE (The Federation of Telecommunications Engineers of the European Union)  διοργάνωσε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 την ημερίδα με θέμα “Τηλεπικοινωνίες : Εξελίξεις-Προκλήσεις-Νέες ευκαιρίες” στο AIT, στην Παιανία Αττικής με χορηγό την Intracom Telecom.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η συζήτηση και οι εξελίξεις διαφόρων Τηλεπικοινωνιακών θεμάτων, όπως, Mobile Backhauling για 4G, εξωστρέφεια και επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι ομιλητές ήταν διακεκριμένοι ερευνητές από τον Ακαδημαϊκό χώρο και από το χώρο Εταιριών υψηλής τεχνολογίας ενώ η εκδήλωση συγκέντρωσε τόσο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του προσωπικού της Intracom Telecom.

Η ημερίδα διαρθρώθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες.

Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμό του κ. Σιδηρόπουλου, προέδρου της FITCE.

Η πρώτη αφορούσε τις «Τάσεις στην Κινητή και νέες εφαρμογές». Η έναρξη έγινε με την ομιλία του κ. Γιοβανώφ, Αντιπρύτανη του ΑΙΤ, που έκανε μια περίληψη των τάσεων που επικρατούν στα κινητά συστήματα και δίκτυα, καταλήγοντας ότι οι συνεργασίες θα είναι οι λύσεις κλειδιά, ενώ το μελλοντικό Ίντερνετ και το Web 2.0 επιφυλάσσουνι πολλές μοναδικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις διάφορες αγορές. Στη συνέχεια ο κ. Αθανασούλιας, Principal Product Manager της Intracom Telecom, περιέγραψε και ανέλυσε λύσεις για 4G mobile backhauling με βάση τις σημερινές απαιτήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην OmniBAS λύση και στα τεχνικά πλεονεκτήματά της.

Αρκετά έξυπνη λύση από την Vodafone, και τον κ. Θεωδορόπουλο, Business Marketing Senior Manager, σχετικά με την διαχείριση ασύρματων λύσεις για έξυπνες οικιακές μετρήσεις (γκάζι), που βασίζονται σε M2M πλατφόρμες και εφαρμογές. Αντίστοιχα συστήματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ανέλυσε και ο κ. Πιτσιλάδης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά στο backhaul δίκτυο και στη συνδεσιμότητά του, ενώ συζήτησε και τη διάδοση σε συχνότητες άνω των 10GHz.  

Την ενότητα έκλισε ο κ. Χοχλιούρος, Προϊστάμενος Τμήματος Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΟΤΕ που συζήτησε την αυτοδιαχείριση μελλοντικών γνωστικών στοιχείων του διαδικτύου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του προγράμματος, Self-NET του ΟΤΕ και των δράσεων, όπως η συνεχής «αναδιοργάνωση» του δικτύου και η ελαχιστοποίηση της παρέμβασης του διαχειριστή του δικτύου.

Η 2η θεματική ενότητα αφορούσε «Προηγμένες Υπηρεσίες Κινητών Δικτύων». Η κ. Αποστολάκη, Marketing Manager της Intracom Telecom, αναφέρθηκε σε υπηρεσίες Cloud Computing, με αναφορά στο δημόσιο και ιδιωτικό σύννεφο. Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου από το τμήμα Μάρκετινκ της Intracom Telecom, ανέλυσε την ανάγκη για μετάβαση σε IP v6, παρουσιάζοντας διαφορετικά σενάρια μετάβασης από IP v4, ενώ διετύπωσε και την ανάγκη ενσωμάτωσης σε smartphones. Στη συνέχεια ο κ. Καμπυλαυκάς από Carrier Switching Lab του ΟΤΕ, αναφέρθηκε στο ρόλο του IP Multimedia Subsystem (IMS) ως «Αρχιτεκτονική Αναφοράς» που στοχεύει στην ενοποίση και διαλειτουργικότητα των δικτύων. Την ενότητα έκλισε ο κ. Λώλης, Διευθύνων Σύμβουλος του OTE Academy, ο οποίος με μοναδικό τρόπο περιέγραψε την ψυχολογική κρίση που περνάνε σήμέρα οι επαγγελματίες, προτείνοντας λύση με ένα «adult training tool» και απλά βήματα για την βελτίωση του γνωστικού επιπέδου.

Η 3η και τελευταία ενότητα ήταν αφιερωμένη στην «Οικονομική Κρίση και τις Τηλεπικοινωνιακές Επενδύσεις». Ο κ. Αραβαντινός, Managing Director της ExelixisNet, αφού αναφέρθηκε σε διεθνείς αγορές και αντίστοιχες 4G επενδύσεις, παρουσίασε συγκριτική μελέτη της 4G readiness για νέες τεχνολογίες και επενδύσεις καταλήγοντας ότι ο risk επενδυτικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο σε προηγμένες χώρες όπως η Γερμανία δίνοντας προβάδισμα για επένδυση σε νέες τεχνολογίες ακόμα και εάν τεχνολογικά, είναι στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες. Τέλος την ενότητα έκλισε ο κ. Κολοκοτσάς, Γενικός Διευθυντής της Ενωσης Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών, όπου και τόνισε την σπουδαιότητα της εξωστρέφειας και των ευκαιριών για τις Ελληνικές εταιρείες στις ξένες αγορές.


- από αριστερά – Αραβαντινός (ExelixisNet), Αθανασούλιας (Intracom Telecom), Μαρινέλλος (ΟΤΕ), Σιδηρόπουλος (πρόεδρος FITCE)

Η τελευταία θεματική ενότητα πλαισιώθηκε και με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας όπου οι ομιλητές αντάλλαξαν απόψεις με το κοινό.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.fitce.gr.

Related Articles: