Οι οικονομικές επιλογές των ΜΜΕ στα social media

Το Facebook και το Twitter είναι, αναμφίβολα, οι δυο μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη στιγμή, με ένα κοινό το οποίο αυξάνεται διαρκώς με ταχύτατους ρυθμούς. Πέρα, όμως, από την κοινωνική διάσταση και των δύο, υπάρχει και άλλη μια διάσταση, συνεχώς αναπτυσσόμενη: το brand marketing. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, είναι σύνηθες φαινόμενο να έχουν παρουσία και στα δύο αυτά μέσα, καθώς μπορούν να διαθέσουν ανθρώπινο δυναμικό για τη διαχείρισή τους. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως, στις οποίες οι έμψυχοι, αλλά και οι χρηματικοί πόροι είναι πιο περιορισμένοι, είναι αρκετά πιθανό να έρθει η στιγμή που θα πρέπει να τεθεί το μεγάλο ερώτημα: Facebook ή Twitter;

Για να βρούμε την απάντηση, η οποία θα ικανοποιεί τους στόχους της επιχείρησης όσο το δυνατόν περισσότερο, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα στοιχεία που θα φανούν αρκετά χρήσιμα στη διαδικασία της επιλογής.

Ας ξεκινήσουμε από το οφθαλμοφανές, τον αριθμό των χρηστών του κάθε δικτύου: Το Facebook αριθμεί περίπου 3.700.000 Έλληνες χρήστες, ενώ το, νεότερο ηλικιακά, Twitter περίπου 170.000. Σε παγκόσμια κλίμακα, το 40% των χρηστών του Facebook κάνει like σε ένα brand, με το 51% εξ αυτών να πραγματοποιεί και αγορά. Στο Twitter, follow σε brands κάνει ένα 25%, ενώ σε αγορά καταλήγει το 67%.

Με τα παραπάνω στοιχεία πολλοί θα κατέληγαν στο εύκολο συμπέρασμα «Ε, τότε, σίγουρα Facebook. Αφού έχει 3,5 εκατομμύρια χρήστες παραπάνω».

Αυτό μπορεί να είναι σωστό ως ένα σημείο, όμως εδώ πρέπει να σκεφτεί ο επιχειρηματίας το target group στο οποίο στοχεύει. Σε γενικές γραμμές και στα δύο δίκτυα το ποσοστό γυναικών- ανδρών κυμαίνεται μεταξύ του 52%-48% με 54%-46%. Όμως, το ηλικιακό group 26-44 στο Twitter καταλαμβάνει το 57% σε αντίθεση με το Facebook, όπου το ίδιο group έχει ένα ποσοστό της τάξης του 41%. Δηλαδή, το Twitter είναι ένα πιο «ενήλικο» social network, το οποίο γίνεται ακόμα πιο προφανές αν κοιτάξουμε και τα ποσοστά του group 13-25: 40% στο Facebook, μόλις 17% στο Twitter.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι το μορφωτικό επίπεδο των χρηστών. Το 50% των χρηστών του Facebook είναι πτυχιούχοι, ή στο δρόμο προς την αποφοίτηση. Στο Twitter, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο αξιοσημείωτο 76%.

Πέρα, όμως, από τα στατιστικά στοιχεία, τη μεγαλύτερη σημασία έχουν τα διαφημιζόμενα προϊόντα και το που θα μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερη προβολή. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η Red Bull, που, ενώ η σελίδα της στο Facebook έχει πολύ μεγάλη απήχηση, καθώς μπορεί να διαθέσει μέσω αυτής μια μεγάλη γκάμα από ψυχαγωγικό περιεχόμενο, το προφίλ της στο Twitter δεν παρουσιάζει την ίδια επιτυχία. Από την άλλη, εταιρίες που παρέχουν customer service ή κάνουν προωθητικές ενέργειες οι οποίες περιλαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αρετές του Twitter: tweets, τα οποία, παρ’ όλη τη μικρή τους έκταση, μπορούν να είναι πολύ περιεκτικά.

Related Articles: