Online reputation και στρατηγική νέων μέσων

Online reputation και στρατηγική νέων μέσων

Η επανάσταση των νέων μέσων έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία σε διάφορους τομείς, από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι την πολιτική και τις εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα μεγαλώνει ο όγκος των online συζητήσεων γύρω από τα τρέχοντα θέματα με διάφορα ανώνυμα και επώνυμα σχόλια. Ποια θα μπορούσε να είναι η στρατηγική για την καλύτερη εκμετάλλευση των νέων μέσων;

Σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη της Research and Markets για την ελληνική αγορά κινητής που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Reuters, τα ARPUs δείχνουν ιδιαίτερη μείωση από -15.1% το 4Q.2008 σε -19.7% το 4Q.2009, ενώ η πρόβλεψη είναι αρκετά δυσοίωνη: έτσι το μηνιαίο ARPU της Cosmote αναμένεται να πέσει από 18.70 σε 14.47, και της δεύτερης Vodafone από 16.17 σε 14.80. Επομένως υπάρχει τεράστια ανάγκη για χάραξη στρατηγικής με εστίαση στην ικανοποίηση του συνδρομητή που αποτελεί  την βασική πηγή εσόδων.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό και ποιος είναι ο ρόλος των νέων μέσων;

Σε σχετικό άρθρο έγινε αναφορά σε διάφορα κριτήρια επιλογής μια πλατφόρμας παρακολούθησης του online buzz. Συνεχίζοντας την διερεύνηση θα μπορούσαν να προστεθούν και τα παρακάτω κριτήρια:

  • Dashboard – καταγραφή και χρονική αναζήτηση της πληροφορίας
  • Γλώσσα – το online buzz πρέπει να περιέχει και Ελληνικά και Αγγλικά
  • Regions – η προέλευση των νέων μέσων δε θα πρέπει να είναι μόνο από Ελλάδα αλλά παγκοσμίας εμβέλειας
  • Greeklish – υπάρχει διάχυτη η συνήθεια να γράφονται Ελληνικά με Αγγλικούς χαρακτήρες, κάτι που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα
  • Κρίσιμη πληροφορία –περιέχεται στα σχόλια των blogs αλλά και forums που πολλές φορές δεν είναι  προσπελάσιμα από τα διάφορα εμπορικά πακέτα, καθώς και στα δημόσια σχόλια του facebook. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο μέσο τηρείται ακόμα το ιδιωτικό απόρρητο της πληροφορίας
  • Reporting – δυνατότητα δημιουργίας αναφορών με σχετικά αναλυτικά γραφήματα παρουσίασης της πληροφορίας

Ωστόσο όλα αυτά αποτελούν το πρώτο βήμα μιας μεθοδολογίας, όπως φαίνεται στο σχήμα, προς την κατανόηση των αναγκών και των παραπόνων του συνδρομητή που είναι προφανές ότι δεν έχει καμία σχέση με μια κλασσική αποδελτίωση, όπως πολλοί θέλουν ακόμα να πιστεύουν. Επίσης θα πρέπει να συλλέγεται και όλη η σχετική πληροφορία και αναλύσεις από ξένους ειδικούς που ασχολούνται με την ελληνική αγορά.

Έτσι συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας όλη αυτή τη πληροφορία που διαχέεται στην ελληνική αλλά και ξένη γλώσσα, κατανοείται η επίδραση του νέου προιόντος, της νέας διαφήμισης μεταξύ των εταιρειών κινητής και κυρίως στην καρτοκινητή, όπου οι αλλαγές και οι προσφορές είναι αρκετά δυναμικές και ανταγωνιστικές τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στους εταιρικούς ιστοτόπους. Αλλά κάπου εκεί στις περισσότερες περιπτώσεις σταματούν όλα, χωρίς να παρακολουθείται και να αναλύεται η αντίδραση του συνδρομητή ή ακόμα και του υποψήφιου μελλοντικού συνδρομητή.

Εβδομαδιαία αποτύπωση των διαφορετικών νέων μέσων Ελληνικού παρόχου κινητής (Πηγή:ExelixisNet)

Επομένως το εκάστοτε τμήμα μιας εταιρείας αφού κατανοήσει την αξία των νέων μέσων πρέπει να αρχίσει να ασχολείται με αυτή την πληροφορία τόσο σε επίπεδο αναφορών όσο και σε επίπεδο γνωριμίας, επικοινωνίας και δεκτικότητας με τους bloggers που αποτελούν τους προδρόμους μια νέας εποχής και στρατηγικής εστίασης στον πελάτη. Έτσι και μόνο θα μπορούμε να ατενίζουμε την επόμενη πενταετία με αισιοδοξία και νέες στρατηγικές που θα αναδείξουν την σπουδαιότητα της συλλογής και ανάλυσης της συνεχούς αναπτυσσόμενης πληροφορίας των νέων μέσων.

Πρόκειται για μια νέα αρχή πιο στενής συνεργασίας μεταξύ δημοσίων σχέσεων και marketing στηριζόμενη σε σύγχρονες, κοινωνικούCRM τύπου, λύσεις που σχετικά εύκολα και γρήγορα ξεδιπλώνουν τις ανάγκες της αγοράς, ακούγοντας, αναλύοντας τον πελάτη βάση της προτεινόμενης μεθοδολογίας και τέλος αναλαμβάνοντας δράση αντιδρώντας με τα ίδια μέσα, απαντώντας άμεσα ή έμμεσα στις προκλήσεις μέσω μιας ενεργής Facebook σελίδας, του twitter ή άλλων σχετικών μέσων ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων Ευρωπαϊκών εταιρειών του χώρου, που έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Related Articles: